Πυγολαμπίδες

Πυγολαμπίδες

Λίγα λόγια για τις Πυγολαμπίδες…

Είναι μια ομάδα παιδαγωγών-εμψυχωτών θεατρικού παιχνιδιού που δημιούργησαν τις «πυγολαμπίδες». Στόχος τους από την αρχή ήταν να συνδυάσουν τις ποικίλες παιδαγωγικές τους εμπειρίες και τα διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαλεία που ο καθένας κατέχει προκειμένου να δημιουργήσουν δραστηριότητες που να ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση και να προσφέρουν βιώματα χαράς. Βασικοί άξονες των δραστηριοτήτων που σχεδιάζουν είναι το παιχνίδι, η διάδραση και η ομαδικότητα. Μέσα από τα προγράμματά τους τα παιδιά εκφράζονται, δημιουργούν, και διευρύνουν τη φαντασία τους.

Με βασικό εργαλείο προσέγγισης το θεατρικό παιχνίδι, οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν:

  • Θεατρικά δρώμενα
  • Κουκλοθέατρο
  • Παραμύθια
  • Κατασκευές-εικαστικά
  • Παραδοσιακά παιχνίδια
  • Face painting

Συνδυάζοντας τις παραπάνω τεχνικές σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Τα προγράμματα διαρκούν 90 λεπτά, υλοποιούνται σε παιδικά πάρτι, βαφτίσια, γάμους, πλατείες και σε ομάδες που ενδιαφέρονται για κάτι διαφορετικό. Προσαρμόζονται τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους και φυσικά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες «παιδιών», από 2 έως 102 χρονών.

Η μέθοδος του Θεατρικού Παιχνιδιού

Το θεατρικό παιχνίδι αντιμετωπίζει το παιδί ως ψυχοσωματική ολότητα. Είναι κατα βάση παιχνίδι, με θεατρικά στοιχεία. Μπορεί να συμπεριλάβει παιχνίδι ρόλων, ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια με αντικείμενα, με κείμενα κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση, ο εμψυχωτής δίνει ερεθίσματα, και το παιδί καλείται όχι μόνο να παίξει βιωματικά, αλλά και να δημιουργήσει το ίδιο δράσεις μέσα από το παιχνίδι. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, το παιδί αναπτύσει την εκφραστικότητά του, την ομαδικότητά του, τη φαντασία του, και κάπως ετσι βρίσκει ένα τρόπο επικοινωνίας μέσα από τα παιχνίδια και τα συναισθήματα.

www.pygolampides.com