Ας γνωριστούμε καλύτερα…

Η αρχή

Το Meet Market ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007 στον όροφο ενός μπαρ, με τον αυθορμητισμό και την ενέργεια που έχουν όλες οι καινούριες εμπειρίες. Η αρχή έγινε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ως επί το πλείστον μουσικών, σχεδιαστών, κατασκευαστών και συλλεκτών, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αγοράς με καλοσχεδιασμένα χειροποίητα προϊόντα  και την εναλλακτική προώθηση της δουλειάς τους, στo πλαίσιo μιας συνάντησης, μιας ανοιχτής πρόσκλησης σε όλους.
Το Meet Market έγινε ο τόπος συνάντησης δημιουργών και πελατών, όπου μπορούν να αναπτυχθούν ανθρώπινες προσωπικές σχέσεις και να γίνουν γόνιμες συζητήσεις με οφέλη για τον επαγγελματία και τον καταναλωτή. Ακριβώς επειδή το feedback είναι άμεσο, το Meet Market  είναι ιδανικό για να παρουσιαστούν πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες και να δοκιμαστούν νέες σειρές προϊόντων. Το κοινό του Μeet Market έχει πολύ διευρυμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά την ηλικία, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, ωστόσο συγκλίνει στη δεκτικότητα και διάθεση για φρέσκες καταστάσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

Η τάση του Meet Market να εστιάζει τόσο στο κομμάτι της αγοράς όσο και στο ψυχαγωγικό κομμάτι είναι που δημιουργεί αυτή την πολυμορφικότητα στο κοινό του και είναι το χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αγορές. Ο κόσμος έρχεται για να διασκεδάσει, να ακούσει μουσική, να πιεί ένα ποτό, να τσιμπήσει ένα ελαφρύ φαγητό, να κοινωνικοποιηθεί, να φλερτάρει, να βγάλει το σκύλο βόλτα, να παίξουν τα παιδιά, να παίξουν οι ίδιοι, να πάρει ιδέες διακόσμησης – μαγειρικής – styling, να συμβουλευτεί τους κατασκευαστές και να ψωνίσει προϊόντα των οποίων η σχέση  κόστους και ποιότητας είναι δίκαιη.
Σε κάθε market τη μουσική που κυριαρχεί στο χώρο επιμελείται μια σειρά από D.J s που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα – από electronica και hip hop μέχρι funk, soul και jazz – κάνοντας live sets καθόλη τη διάρκεια, ενώ συχνά συμβαίνουν παράλληλα δρώμενα όπως προβολές, θεατρικές παραστάσεις και διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, εργαστήρια και σεμινάρια ποικίλων θεματικών, μαθήματα χορού, stand-up comedy, συναυλίες, εκθέσεις, παρουσίαση δίσκων και άλλα… Επιπλέον, από το πρώτο κιόλας market έχουμε καθιερώσει ένα παιχνίδι που όλοι κερδίζουν: όποιος έρθει στο κεντρικό ταμείο του Meet Market και χωρίς να πληρώσει, θα φύγει με ένα δώρο αφού πρώτα παίξει μαζί μας ένα πολύ απλό παιχνίδι, διαφορετικό κάθε φορά. Ένα από τα δώρα που μπορεί να κερδίσει είναι κονκάρδες, CD’s, πόστερ, συμμετοχή για την κλήρωση που γίνεται στο τέλος κάθε  Meet Market με δώρο ένα καλάθι γεμάτο με προϊόντα από τους συμμετέχοντες και ένα δώρο έκπληξη. Έτσι απλά, δωρεάν.

Ποιοί μας επισκέπτονται;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να περνάει κάποιος ευχάριστα τον χρόνο του στο Μeet Μarket χωρίς να πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώσει. Και όταν λέμε κάποιος, εννοούμε όλοι. Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες αφού το πιο σημαντικό είναι η συνάντηση και η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, γνώσεων, ικανοτήτων, συμπεριφορών,  εμπειριών, μουσικής και λοιπών αγαθών, πάντα με σεβασμό στη μοναδικότητα του καθένα και χωρίς φανατισμό.

Η επικοινωνία

Το Meet Market  απέκτησε φανατικό κοινό λόγω της πρωτοτυπίας του και της ατμόσφαιράς του και διαφημίστηκε με τον καλύτερο τρόπο…από στόμα σε στόμα και από παρέα σε παρέα! Πλέον, έχουμε έναν επιλεγμένο κύκλο χορηγών που μας ενισχύουν επικοινωνιακά και έναν ακόμα μεγαλύτερο κύκλο στο χώρο των media που ασχολούνται με το Meet Market ακόμα και μετά την πραγματοποίηση του. Στη σελίδα μας στο Facebook έχουμε πάνω από 28.000 φίλους και στα events πάνω από 3.000 άτομα που δηλώνουν ότι θα παρεβρεθούν. Η προσέλευση του κόσμου κυμαίνεται στα 2.000-5.000 άτομα ενώ έχουν γίνει και θρυλικές προσελεύσεις! Αυτά τα νούμερα είναι που μας δίνουν το κίνητρο για να προσπαθούμε περισσότερο και στη συνέχεια με αυτό το κίνητρο προσπαθούμε να οπλίσουμε τους συμμετέχοντες.

Γιατί να συμμετέχει κάποιος;

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, ακολουθεί μια τυπική διαδικασία που προστατεύει νομικά εκείνον και τη διοργάνωση και εφόσον οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του, επιλέγει πότε θέλει να πάρει μέρος και καταβάλλει ένα ποσό, το οποίο ποικίλει ανάλογα με τον τόπο διεξαγωγής του Μeet Μarket και καλύπτει σε γενικές γραμμές τα πάγια έξοδα που αφορούν την προώθηση του market, τις εκτυπώσεις για αφίσες και flyers, την ενοικίαση του χώρου και του τεχνικού εξοπλισμού, τα δώρα που δίνονται δωρεάν στα διαδραστικά παιχνίδια, την αμοιβή όσων εργάζονται σε αυτό, τα ηχοσυστήματα για τη μουσική επένδυση και όποια άλλη ανάγκη προκύπτει κάθε φορά. Οι τιμές των προϊόντων ορίζονται αποκλειστικά από τον συμμετέχοντα που εκθέτει και το Μeet Μarket δεν κρατάει καμία προμήθεια για την παραπάνω αγοραπωλησία. Η διαδικασία είναι καθόλα νόμιμη, απόλυτα διαφανής και υπάρχει άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και της διοργάνωσης, ενώ ο σεβασμός και η καλή θέληση των συμμετεχόντων είναι πολύ σημαντική για μια ομαλή συνεργασία.
Στο Μeet Μarket, εκτός από το άμεσο χρηματικό όφελος, συνδυάζονται πολλά οφέλη για τους συμμετέχοντες που σπάνια καλύπτονται από άλλες αγορές. Για τους καινούριους επαγγελματίες είναι ένας τρόπος δικτύωσης και γνωριμιών με συναδέλφους με τους οποίους ανταλλάσουν συμβουλές, τεχνικές γνώσεις και ειδικές πληροφορίες. Δοκιμάζονται άμεσα από το αγοραστικό κοινό και μπορούν να διαπιστώσουν πιθανά λάθη ή προοπτικές βελτίωσης. Για τους παλιούς, είναι ακόμα ένας τρόπος να διαφημιστούν και να ενισχύσουν τις οικονομικές απολαβές. Για τους πρωτοπόρους είναι  μια δημιουργική πλατφόρμα για να παρουσιάσουν και να πουλήσουν την ιδέα / προϊόν τους. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε αγορές γιατί τους ταιριάζει σαν τρόπος σκέψης και διακίνησης προϊόντων. Το σημαντικό είναι ότι η δουλειά γίνεται με τον πιο ευχάριστο τρόπο και στα πιο όμορφα μέρη!

Νομαδική αγορά

Ο νομαδικός χαρακτήρας του Μeet Μarket είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Το ραντεβού μας είναι σταθερό και συνεπές: ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Το μέρος όμως κάθε φορά είναι διαφορετικό. Προσπαθούμε να βρίσκουμε ιδιαίτερους χώρους στην Αθήνα (και όχι μόνο) που μπορούν να μας φιλοξενήσουν, αναδεικνύοντας  την αισθητική και τη λειτουργία τους. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 100 Meet Market σε διάφορα σημεία της πόλης που έχουν ενδιαφέρον, ταιριάζουν με τον εναλλακτικό χαρακτήρα του και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του, όπως: Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών, Ωδείον Αθηνών – Athens Conservatoire, T.A.F.(The Art Foundation), Bios, ΡΟΜΑΝΤΣΟ, 6 D.O.G.S, πλατεία Κοτζιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μέρας μουσικής, Synch Festival, Jazz Festival, ΕΠΑΣΚΤ, Αθηναΐς Πολυχώρος Πολιτισμού, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Guru bar, Βυρσοδεψείο, Αχαρνών 61,  Art House στη Θεσσαλονίκη , mezzanine, Ο.Λ.Π. στην Πέτρινη Αποθήκη, Κ44 ,  Γκρι Κτήριο – Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Ρομάντσο , Pure Bliss, KINONO, The Blender Gallery – Γλυφάδα, Αθλητικό κέντρο Φωκιανός, Κτήμα Αρίστη. Κάθε μέρος αποτελεί μια έμπνευση για την ατμόσφαιρα του market και απολαμβάνουμε τη φιλοξενία του με τον καλύτερο τρόπο. Η άρνηση να βολευτούμε κάπου μας παρασύρει σε καινούρια μονοπάτια, συνεργασίες και μας κρατάει σε εγρήγορση.
Η διοργάνωση, οι συμμετέχοντες και το κοινό είναι ανοιχτοί αλλά ταυτόχρονα κριτικοί σε προτάσεις και προκλήσεις, σε ενημέρωση και τεχνολογία, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε υποστήριξη νέων ιδεών με βάση την κοινή ευθύνη. Το Μeet Μarket είναι δυναμικό, φιλόδοξο, έχει ανοδική πορεία και διαρκή εξέλιξη.

Το Meet Market υπάρχει εξαιτίας της πληθώρας από εντυπωσιακές ιδέες, πρωτοβουλίες και προσπάθειες που συμβαίνουν γύρω μας. Στην ουσία αυτό που αγωνιζόμαστε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε την επιχειρηματική αφθονία και να ενισχύσουμε έμπρακτα την ιδέα ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε  μέσα από εναλλακτικές, ανεξάρτητες και αλληλέγγυες δράσεις.